top of page

Waarom koos ik om met het LipoLip programma te werken?

Dan moeten we het even hebben over HORMONEN.Hormonen zijn heel belangrijk voor ons lichaam en hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Hormonale disbalans kan leiden tot allerlei klachten en problemen zowel voor mannen en vrouwen.


De hypothalamus (hormoonklier) is een onderdeel van de hersenen die signalen krijgt vanuit het zenuwstelsel en hierop kan anticiperen door middel van electrische en hormonale signalen om de homeostase of balans in het lichaam te handhaven.


Hormonen worden in ons lichaam aangemaakt op verschillende plekken zoals je eierstokken of zaadballen, bijnieren en schildklier. De hormonen helpen dan ook bij verschillende lichaamsfuncties en processen. Hormonen hebben invloed op je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties. Als we spreken van een hormonale disbalans betekent dat je te weinig of juist te veel van bepaalde hormonen aanmaakt. Deze hormonale disbalans kan ontstaan door verschillende factoren.


Zelf kreeg ik enkele jaren geleden te maken met een hypothyreoïdie: een vertraagde schildklier. Wanneer je schildklier te traag werkt, heb je een tekort aan schildklierhormoon in je lichaam. Hierdoor vertraagt je metabolisme waardoor in mijn geval gewicht bijkwam en moeilijk weer kwijtgeraakte.

Zo krijgen veel mensen last van hormonen die uit balans zijn tijdens bijvoorbeeld de puberteit, de menopauze, maar ook bepaalde externe factoren of hormonale ziekten kunnen een rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van hormonale medicijnen zoals de anticonceptiepil of hormonale ziekten zoals PCOS. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen en stress bijdragen aan een hormonale disbalans.


Over voedingstoffen gesproken: in bijvoorbeeld vet, geraffineerde koolhydraten en suiker zitten endorfines verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je je bijvoorbeeld na een reep chocolade gedurende korte tijd vrolijker en energieker zult voelen. Helaas is dit effect wel maar tijdelijk, en je lichaam raakt gewoon aan dit gevoel en zal hier meer om vragen. De drang naar deze bepaalde voedingsstoffen kan op zijn beurt weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgewicht. Bovendien maakt je lichaam bij overgewicht ook weer minder endorfines aan, wat een andere oorzaak van de hormonale disbalans kan zijn of de disbalans juist in stand houdt. Een andere belangrijke oorzaak van een hormonale disbalans is chronische stress. Bij chronische stress maakt je lichaam constant endorfine aan, net zolang tot je lichaam uitgeput is. Ook hierdoor raken je hormonen dus uiteindelijk uit balans en zal je verschillende klachten ondervinden.


Normaal gezien is het mogelijk om met gezonde, volwaardige voeding je gewicht te behouden of terug te krijgen. Veel mensen geraken gewoonweg gedemotiveerd omdat het te lang duurt vooraleer ze resultaten boeken of omdat ze er gewoon niet in slagen om af te slanken mede doordat hun hormonen niet in balans zijn met als gevolg dat ze zich op de duur wagen aan allerlei ongecontroleerde crashdiëten die het probleem verergeren.


Persoonlijk heeft de kuur mij op deze manier enorm verder geholpen en tegelijkertijd balans gebracht in de werking van mijn maag en darmstelsel. Ik hoop ook jou hiermee te kunnen helpen. De kuur helpt je op weg en is een eerste stap richting een gezonde levensstijl. Na de kuur leer je een gezond eet- en leefpatroon aan om zo je gewicht en gezondheid te behouden en blijven je hormonen in balans.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page